pondělí 15. září 2014

Bilance...



Sklizeno. Je načase trochu zabilancovat, čemu se na prosluněné Ekozahradě daří a co už příští rok nevysazovat.

Je to elementární, milý ekozahradníku. Zásadní limitující faktory, které se jen zdánlivě vylučují, jsou SUCHO (sucho jak Sahara, sucho jak prase!) a SLIMÁCI (před suchem se schovají k Labi a při první přepršce atakují, co mohou).

Plodiny, které je přežily, příští rok pro velký úspěch zopakujeme. Hrášek. Půlkilovka dřeňového z Tesca za pár šupů i přes kořeny vezená Hejzlarová od Gengelu, přepychově dobrý cukrový hrášek, konzumovatelný i s lusky.

Česnek. Nejkrásnější ever. Kdo zná náš česnek, netřeba mu něco vyprávět. Kdo ho neznáte, zavřete oči a sněte.

Jahody. Záhon přímo u včelnice, v době květu obléhaný pomocnicemi s dychtivými sosáky. V době plodů tedy i slimáky, ale celkem se nám dařilo závod o čas vyhrávat. No dobrá, remizovali jsme.

Vrby. Předloni vysazená vrbovna letos bují nádhernými rovnými pruty. Její o rok mladší kolegyně bude ještě nějakou tu péči potřebovat, ale i tak vypadají některé úseky slibně. Tak ještě jednou, zavřete oči a sněte o těch košících budoucích.

Včelomilné kytky. Zvlášť v letošním na standardní snůšku pochybném roce se záhonky svazenky, brutnáku, a nakonec i "okrasný záhon" se vším možném vážně hodily. Užívaly si je nejen právoplatné ekozahradní obyvatelky, ale všechno, co mělo křídla a bylo jen trochu v doletu. Když jsem tu pestrost pozorovala, bylo jasné, že bez obligátního ekoprojektu hmyzího hotelu se příští rok neobejdeme.

Naprostý propadák naopak zaznamenaly tolik favorizované dýně hokkaido. Neměly proti slimákům nejmenší šanci, stejně jako různé druhy fazolí. Brambory pod balíky, které se v pravidelně odslimákovávané zahradě u domu tak osvědčily, to tady projely na celé čáře. Co nesežraly myši hned po jaru, to svrchu na balíku okousali... no hádejte kdo.

Jsme o rok chytřejší a už si syslíme sadbu a osivo na příští rok. Stále sníme o maličké vinici. Díky za veškerou letošní podporu, zájem, dobrovolnictví! Bylo krásně a bude ještě ještě líp.

Žádné komentáře:

Okomentovat